22 decembrie, 2016

11. Înaintemergătorul lui Iisus Hristos




11. Înaintemergătorul lui Iisus Hristos

(Luca, Cap. 3, 1- 6; Matei, Cap. 3, 4-12)


Ioan începe a propovădui. - În al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Ponţiu Pilat era procuratorul Iudeii, Irod tetrarch al Galileii, Filip, fratele său, tetrarch al Itureii, şi al ţinutului Trahonitidei, iar Lisanias tetrarch al Abilenei, în zilele arhiereilor Ana si Caiafa, a fost cuvântul lui Dumnezeu către Ioan, fiul lui Zaharia, în pustie.

       Și a venit el în toată împrejurimea Iordanului, propovăduind botezul pocăintei, spre iertarea păcatelor, precum este scris în cartea cuvintelor lui Isaia proorocul: Este glasul celui care strigă în pustie: Gătiți calea Domnului, drepte faceti cărările Lui. Orice vale se va umple și orice munte şi orice deal se va pleca; căile cele strâmbe se vor face drepte și cele colțuroase, drumuri netede. Și toată făptura va vedea mântuirea lui Dumnezeu.”

            Iar Ioan avea îmbrăcămintea lui din păr de cămilă şi cingătoare de piele împrejurul mijlocului, iar hrana lui era lăcuste şi miere sălbatică. Și propovăduia el în pustia Iudeii şi zicea: „Pocăiți-vă, că s-a apropiat împăraţia cerurilor!”

            Ioan botează cu botezul pocăinţei. – Atunci a ieșit la el Ierusalimul și toată Iudeea şi toată împrejurimea Iordnului şi se botezau de către el în râul Iordan, mărturisindu-și păcatele.

            Dar văzînd Ioan pe mulţi din farisei și saduchei venind la botez, le-a zis: „Pui de vipere, cine v-a arărat că veţi scăpa de mânia ce va să fie? Faceți deci, roade vrednice de pocăinţă.

            Să nu credeți că veți putea zice în voi înșivă: Părinte avem pe Avraam, căci vă spun că Dumnezeu poate și din pietrele acestea să ridice fii ai lui Avraam.

            Acum securea stă la rădăcina pomilor şi tot pomul care nu face roadă bună se taie și se aruncă în foc.”

            Și mulțimile îl întrebau, zicînd: „Ce să facem, deci?”

            Răspunzând, Ioan le zicea :„Cel ce are două haine să dea celui ce nu are și cel ce are bucate să facă asemenea.”

            Și au venit și vameşii să se boteze şi i-au spus: „Învățătorule, noi ce  să facem?”

            El le-a răspuns:„Nu cereți mai mult decât vă este rânduit.”

            Și îl întrebau și ostașii zicând: ”Dar noi ce să facem?” Și le-a zis: „Să nu asupriţi pe nimeni, nici să învinuiți pe nedrept, şi să fiţi mulțumiti cu solda voastră.”

            Ioan dă mărturie despre Iisus Hristos. – Iar poporul era în aşteptare și se întrebau toți despre Ioan în cugetele lor: „Nu cumva el este Hristosul?”

            A răspuns Ioan tuturor, zicând: „Eu unul vă botez cu apă, dar vine Cel ce este mai tare decât mine, Căruia nu sînt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintelor. El vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc.

            A cărui lopată este în mâna Lui, ca să curețe aria și să adune grâul în jitnița Sa, iar pleava o va arde cu foc nestins.”

            Faceţi deci roade vrednice de pocăinţă.  (Matei III, 8).

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu