04 aprilie, 2017

104. Istoria din urmă a Sf. Fecioare şi a Apostolilor

După o veche predanie, când s-a apropiat moartea Sfintei Fecioare Maria, Apostolii au venit de la marginile lumii şi s-au adunat toţi la Ierusalim. Mântuitorul Hristos S-a arătat şi El lângă Mama Sa în clipa morţii ei şi a luat la cer sufletul ei. Maica Domnului este pururea rugătoare pe lângă Fiul său pentru noi oamenii. Sfântul ei corp a fost îngropat în grădina Ghetsimani.
Sfântul Petru a propovăduit în părţile Răsăritului şi mai ales în Babilon, unde a şi murit răstignit cu capul în jos.
Sfântul Andrei a propovăduit Evanghelia în părţile Mării Negre, în Dobrogea şi în Grecia şi a murit mucenic la Patara în Ahaia. La vederea crucii, el a exclamat: „Te binecuvântez, o, cruce, care ai fost sfinţită prin trupul lui Hristos!”.
Sfântul Iacov cel bătrân a murit tăindu-i-se capul din porunca lui Irod Agripa, în anul 42.
Sfântul Ioan a fost episcop la Efes. Pe vremea împăratului Domiţian (81-96 după Hr.), a fost aruncat la Roma într-un cazan cu untdelemn clocotit, dar scăpând nevătămat, a fost surghiunit la  anul 94 în insula Patmos. După moartea lui Domiţian, a mai lucrat câţiva ani în Efes, apoi a murit pe la anul 100.
Sfântul Filip a luminat Frigia în Asia Mică şi a murit răstignit la Ierapolis în vârstă foarte înaintată.
Sfântul Vartolomei a propovăduit Evanghelia în ţările de la răsărit şi miazăzi de Iudeea şi apoi în Armenia. El a fost jupuit de viu şi apoi i s-a tăiat capul.
Sfântul Matei, în anii din urmă ai vieţii sale, a propvăduit în părţile de miazăzi ale Mării Caspice şi a murit de sabie.
Sfântul Iacov cel tânăr a fost del dintâi episcop în Ierusalim şi a dus o viaţă foarte sfântă şi aspră. În anul 62 d. Hristos, sfatul cel mare al Iudeilor l-a aruncat de pe acoperişul templului; el însă, ridicându-se în genunchi, s-a rugat pentru omorâtorii săi, în care timp fu omorât printr-o lovitură de măciucă.
Sfântul Simon Zilotul a propovăduit Evanghelia în Africa de miazănoapte şi mai pe urmă în Persia. Se crede că el a murit tăiat în două sau răstignit.
Sfântul Iuda Tadeul a propovăduit în Iudeea şi Arabia, în Mesopotamia şi Persia. Se crede că el a murit muceniceşte în Fenicia.
Sfântul Matias şi-a făcut apostolatul mai întâi în Iudeea apoi în sudul Mării Caspice. O predanie spune că a murit la Ierusalim, ucis cu pietre de Iudei şi tăiat cu sabia.

Adevărat zic vouă că voi, cei ce Mi-aţi urmat Mie, la înnoirea lumii, când Fiul Omului va şedea pe tronul slavei Sale, veţi şedea şi voi pe douăsprezece tronuri, judecând cele douăsprezece seminţii ale lui Israel (Matei XIX, 28).

Iată, vin curând şi plata Mea este cu Mine, ca să dau fiecăruia după cum este fapta lui (Apoc. XXII, 12).
Amin! Vino, Doamne Iisuse!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu