04 aprilie, 2017

34. Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul


Irodiada se răzbună. - Și a auzit regele Irod că numele lui Iisus se făcuse cunoscut și zicea că Ioan Botezătorul s-a sculat din morți, și de aceea se fac minuni prin el. Căci Irod, trimițând, l-a prins pe Ioan și l-a legat și l-a închis, din pricina Irodiadei, femeia lui Filip, fratele său, pe care o luase de soție. Căci Ioan îi zicea lui Irod: „Nu-ți este îngăduit să ții pe soția fratelui tău”.
Iar Irodiada îl ura și voia să-l omoare, dar nu putea, căci Irod se temea de Ioan, știindu-l bărbat drept și sfânt, și-l orotea. Și auzindu-l, era mult nedumerit, dar îl asculta bucuros.
Și fiind o zi cu bun prilej, când Irod, de ziua sa de naștere, a făcut ospăț dregătorilor lui și căpeteniilor oștirii și fruntașilor din Galileea, fiica Irodiadei, intrând și jucând, a plăcut lui Irod și celor ce ședeau cu el la masă. Iar regele a zis fetei: „Cere de la mine orice vei voi și îți voi da”. Și s-a jurat ei: „Orice vei cere de la mine îți voi da, „până la jumătate din regatul meu”.
Și ea, ieșind, a zis mamei sale: „Ce să cer?” Iar Irodiada i-a zis: „Capul lui Ioan Botezătorul”. Și, intrând îndată, cu grabă, la rege, i-a cerut, zicând: „Vreau să-mi dai îndată, pe tipsie, capul lui Ioan Botezătorul”.
Irod trimite să taie capul lui Ioan. - Și regele s-a întristat adânc, dar pentru jurământ și pentru cei ce ședeau cu el la masă, n-a voit să-și calce cuvântul.
Și îndată, trimițând regele un paznic, a poruncit a-i aduce capul. Acela, mergând, i-a tăiat capul în temniță, l-a adus pe tipsiie și l-a dat fetei, iar fata l-a dat mamei sale.
Și auzind, ucenicii lui au venit, au luat trupul lui Ioan și l-au pus în mormânt.
Și s-au adunat Apostolii la Iisus și I-au spus Lui toate câte au făcut și au învățat.
Și el le-a zis: „Veniți voi înșivă, deosebi, în loc pustiu, și odihniți-vă puțin”, căci mulți erau care veneau și mulți care se duceau și nu mai aveau timp nici să mănânce.
Și au plecat cu corabia spre un loc pustiu, deosebi.
Să nu fii desfrânat, să nu ucizi (Ieșirea XX, 13, 14).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu