04 aprilie, 2017

74. Iisus dă ucenicilor Săi cele din urmă învăţături

Iisus este calea care duce la Tatăl. – Zis-a Iisus ucenicilor Săi: „Să nu se tulbure inima voastră; credeţi în Dumnezeu, credeţi şi în Mine.
       În casa Tatălui Meu multe locaşuri sânt. Iar de nu, v-aş fi spus. Mă duc să vă gătesc loc.
       Şi dacă Mă voi duce şi vă voi găti loc, iarăşi voi veni şi vă voi lua la Mine, ca să fiţi şi voi unde sânt Eu.
       Şi unde Mă duc Eu, voi ştiţi şi ştiţi şi calea”.
       Toma I-a zis: ”Doamne, nu ştim unde Te duci; şi cum putem şti calea?”
       Iisus le-a zis: „Eu sânt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine. Dacă M-aţi fi cunoscut pe Mine, şi pe Tatăl Meu L-aţi fi cunoscut; dar de acum Îl cunoaşteţi pe El şi L-aţi şi văzut”.
       Filip I-a zis: „Doamne, arată-ne nouă pe Tatăl şi ne este de ajuns”.
       Iisus i-a zis: „De atâta vreme sânt cu voi şi nu M-ai cunoscut, Filipe? Cel ce M-a văzut pe Mine a văzut pe Tatăl”.
       Iisus făgăduieşte ucenicilor că le va trimite pe Mângâietorul. – „Dacă Mă iubeşte cineva, va păzi cuvântul Meu, şi Tatăl Meu îl va iubi, şi vom veni la el şi vom face locaş la el.
       Cel ce nu mă iubeşte nu păzeşte cuvintele Mele. Dar cuvântul pe care îl auziţi nu este al Meu, ci al Tatălui care M-a trimis.
       Acestea vi le-am spus , fiind cu voi; dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe Care-L va trimite Tatăl, în numele Meu, Acela vă va învăţa toate şi vă va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus Eu.
       Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă; nu precum dă lumea vă dau Eu. Să nu se tulbure inima voastră, nici să se înfricoşeze.
       Aţi auzit că v-am spus: Mă duc şi voi veni la voi. De M-aţi iubi, v-aţi bucura că mă duc la Tatăl, pentru că Tatăl este mai mare decât Mine.
       Şi acum v-am spus acestea, înainte de a se întâmpla, ca să credeţi când se vor întâmpla.
       Nu voi mai vorbi multe cu voi, căci vine stăpânitorul acestei lumi şi el nu are nimic în Mine; dar ca să cunoască lumea că Eu iubesc pe Tatăl şi, precum Tatăl Mi-a poruncit, aşa fac”.
       Iisus prevesteşte strâmtorarea ucenicilor Săi. – „Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine. Şi voi mărturisiţi, pentru că de la început sânteţi cu Mine.
       Acestea vi le-am spus ca să nu vă smintiţi în credinţa voastră. Vă vor scoate pe voi din sinagogi; dar vine ceasul când tot cel ce vă va ucide să creadă că va aduce închinare lui Dumnezeu.
       Şi acestea le vor face, pentru că n-au cunoscut nici pe Tatăl, nici pe Mine.
       Iar acestea vi le-am spus ca să vă aduceţi aminte de ele, când va veni ceasul lor, că Eu vi le-am spus. Şi acestea nu vi le-am spus de la început, fiindcă eram cu voi”.
       Iisus vorbeşte de lucrarea Sfântului Duh. – „Dar acum Mă duc la Cel ce M-a trimis şi nimeni dintre voi nu Mă întreabă: Unde Te duci? Ci, fiindcă v-am spus acestea, întristarea a umplut inima voastră. Dar Eu vă spun adevărul: Vă este de folos ca să Mă duc Eu. Căci dacă nu Mă voi duce, Mângâietorul nu va veni la voi, iar dacă Mă voi duce, Îl voi trimite la voi. Şi El, venind, va vădi lumea de păcat şi de dreptate şi de judecată. De păcat, pentru că ei nu cred în Mine; de dreptate, pentru că Mă duc la Tatăl Meu şi nu Mă veţi mai vedea; şi de judecată, pentru că stăpânul acestei lumi a fost judecat.
       Încă multe am a vă spune, dar acum nu puteţi să le purtaţi.
       Iar când va veni Acela, Duhul Adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul; căci nu va vorbi de la Sine, ci câte aude va vorbi şi cele viitoare vă va vesti. Acela Mă va slăvi, pentru că din al Meu va lua şi vă va vesti”.
       Despărţirea lui Iisus de ucenicii Săi va fi scurtă. – „Puţin şi nu Mă veţi mai vedea, şi iarăşi puţin şi mă veţi vedea pentru că Eu Mă duc la Tatăl”.
       Deci, au zis dintre ucenicii Lui unii către alţii: „Ce este aceasta ce ne spune: Puţin şi nu mă veţi mai vedea şi iarăşi puţin şi Mă veţi vedea, şi că Mă duc la Tatăl?”
Deci ziceau: „Ce este aceasta ce zice: Puţin? Nu ştim ce zice”.
       A cunoscut Iisus că voiau să-L întrebe şi le-a zis: „Despre aceasta vă întrebaţi voi, că am zis : Puţin şi nu Mă veţi mai vedea şi iarăşi puţin şi Mă veţi vedea? Adevărat, adevărat zic vouă că voi veţi plânge şi vă veţi tângui, iar lumea se va bucura.Voi vă veţi întrista, dar întristarea voastră se va preface în bcurie. Deci şi voi acum sânteţi trişti, dar iarăşi vă voi vedea şi se va bucura inima voastră şi bucuria voastră nimeni nu o va lua de la voi”.
Iisus îndeamnă la rugăciune. – „Adevărat, adevărat zic vouă: Orice veţi cere de la Tatăl Meu în numele Meu vă va da. Până acum n-aţi cerut nimic în numele Meu; cereţi şi veţi primi, ca bucuria voastră să fie deplină.
Acestea vi le-am spus în pilde, dar vine ceasul când nu vă voi mai grăi în pilde, ci pe faţă voi vesti despre Tatăl.
În ziua aceea veţi cere în numele Meu; şi nu vă zic că voi ruga pe Tatăl pentru voi, căci însuşi Tatăl vă iubeşte pe voi, fiindcă voi M-aţi iubit pe Mine şi aţi crezut că de la Dumnezeu am ieşit”.
Iisus prevesteşte că ucenicii Săi Îl vor părăsi. – „Ieşit-am de la Tatăl şi am venit în lume, iarăşi las lumea şi Mă duc la Tatăl”.
Au zis ucenicii Săi: „Iată acum vorbeşti pe faţă şi nu spui nici o pildă. Acum ştim că Tu ştii toate şi nu ai nevoie ca să te întrebe cineva. De aceea credem că ai ieşit de la Dumnezeu”.
A răspuns Iisus: „Acum credeţi? Iată vine ceasul, şi a şi venit, ca să vă risipiţi fiecare la ale sale şi pe Mine aă Mă lăsaţi singur. Dar nu sânt singur, pentru că Tatăl Meu este cu Mine”.
Îndrăznişi. Eu am biruit lumea (Ioan XVI, 33).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu