04 aprilie, 2017

9. Uciderea pruncilor din Betleem



(Matei, Cap. 2, 13-23)
Sfânta familie fuge în Egipt. – După plecarea magilor, iata îngerul Domnului se arată în vis lui Iosif, zicând: “Scoală-te, ia Pruncul şi pe mama Lui şi fugi în Egipt şi stai acolo pâna ce-ţi voi spune, fiindcă Irod are să caute Pruncul ca să-L ucidă”.
Şi Iosif sculându-se, a luat noaptea Pruncul şi pe mama Lui şi a plecat în Egipt.
Şi au stat acolo până la moartea lui Irod, ca să se împlinească cuvântul spus de Domnul, prin proorocul : “Din Egipt am chemat pe Fiul Meu”.
Irod pune să ucidă pruncii. – Iar când Irod a văzut că a fost amăgit de magi, s-a mâniat foarte tare şi trimiţând, a ucis pe toti pruncii care erau în Betleem şi în toate hotarele lui, de doi ani si mai în jos, după timpul pe care îl aflase de la magi.
Atunci s-a împlinit cuvântul spus de Ieremia proorocul:
“Glas în Rama s-a auzit, plângere şi tânguire multă; Rahela plângea pe fiii sai şi nu voia să se mângâie, pentru că nu mai sânt”.
Întoarcerea sfintei familii la Nazaret. – După moartea lui Irod, iată că îngerul Domnului s-a arătat în vis lui Iosif, în Egipt şi i-a zis: “Scoală-te, ia Pruncul şi pe mama Lui şi mergi în pamântul lui Israel, căci au murit cei ce căutau să ia viata Pruncului”. Iosif, sculându-se, a luat Pruncul şi pe mama Lui şi a venit în pământul lui Israel.
Şi auzind că domneste Arhelau în Iudeea, în locul lui Irod, tatăl său, s-a temut să meargă acolo şi, luând poruncă în vis, s-a dus în parţle Galileii.
Şi a venit şi a locuit în oraşul numit Nazaret, ca să se împlinească ceea ce s-a spus prin prooroci, că Nazarineanul Se va chema.
Iar  Copilul creştea şi Se întărea cu duhul, umplându-Se de inţelepciune, şi harul lui Dumnezeu era asupra Lui.
Iată, Dumnezeule, vin să fac voia Ta (Ps. XXXIX, 11).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu