04 aprilie, 2017

61. Iisus pe cale spre Ierusalim

Iisus vestește patima Sa. – Și luînd la Sine pe cei doisprezece, a zis zătre ei: „Iată ne suim la Ierusalim și se vor împlini toate cele scrise prin prooroci despre Fiul Omului. Căci va fi dat păgânilor și batjocorit și va fi ocărât și scuipat. Și, după ce Îl vor biciui, Il vor ucide; dar a treia zi va învia”.
Și ei n-au înțeles nimic din acestea, căci cuvântul acesta era ascuns pentru ei și nu înțelegeau cele spuse.
Iisus vindecă un orb. - Și când S-a apropiat Iisus de Ierihon, un orb ședea lângă drum cer
șind. Și, auzind El mulțimea care trecea, întreba ce e aceasta. Și I-au spus că trece Iisus Nazarineanul. Și el a strigat, zicând: „Iisuse, Fiul lui David, fie-Ți milă de mine”.
Și cei care mergeau înainte îl certau să tacă, iar el cu mult mai mult striga: „Fiule al lui David, fie-Ți milă de mine!”
Și oprindu-Se, Iisus a poruncit să-l aducă la El; și apropiindu-se de el, l-a întrebat: „Ce voiești să-ți fac?” Iar el a zis: „Doamne, să văd iarăși!” Și Iisus i-a zis: „Vezi! Credința ta te-a mântuit”.
Și îndată a văzut și mergea după El, slăvind pe Dumnezeu. Și tot poporul care văzuse, a dat laudă lui Dumnezeu.
Iisus în casa lui Zaheu. – Trecând prin Ierihon, iată un bărbat cu numele Zaheu, care era mai-marele vameșilor și era bogat, căuta să vadă cine este Iisus, dar nu putea de mulțime, pentru că era mic de statură. Și, alergând el înainte, s-a suit într-un sicomor, ca să-L vadă, căci pe acolo avea să treacă.
Şi când a sosit la locul acela , Iisus, privind în sus, a zis către el: „Zahee, coboară-te degrabă, căci astăzi în casa ta trebuie să rămân”. Şi a coborât degrabă şi L-a primit, bucurându-se.
Şi văzând, toţi murmurau, zicând că a intrat să găzduiască în casa unui păcătos”.
Iar Zaheu, stând, a zis către Domnul: „Iată, jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor şi, dacă am năpăstuit pe cineva cu ceva, întorc împătrit”.
Şi a zis către el Iisus: „Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia, căci şi acesta este fiu al lui Avraam. Căci Fiul Omului a venit să caute şi să mântuiască pe cel pierdut”.
Iisus este uns cu mir la cina din Betania. – Cu şase zile înainte de Paşti, Iisus a venit în Betania, unde era Lazăr, cel pe care îl înviase din morţi, şi I-au făcut cină şi Marta slujea; iar Lazăr era unul dintre cei ce şedeau cu El la masă.
Maria, luînd o litră de nard curat, de mult preţ, a uns picioarle lui Iisus şi le-a şters cu părul capului ei, iar casa s-a umplut de mirosul mirului. Iar Iuda Iscarioteanul, unul dintre ucenicii Lui, care avea să-L vândă, a zis: „Pentru ce nu s-a vândut mirul acesta cu trei sute de dinari şi să-i fi dat săracilor?” Dar el a zis aceasta, nu pentru că îi era grijă de săraci, ci pentru că era fur şi, având punga, lua din ce se punea în ea.
Şi văzând ucenicii, s-au mâniat şi au zis: „De ce s-a făcut risipa aceasta? Căci mirul acesta se putea vinde scump, iar banii să se dea săracilor”.
Dar Iisus, cunoscând gândul lor, le-a zis: „Pentru ce faceţi supărare femeii? Căci lucru bun a făcut ea faţă de Mine. Căci pe săraci totdeauna îi aveţi cu voi, dar pe Mine nu Mă aveţi totdeauna; că ea, turnând mirul acesta pe trupul Meu, a făcut-o spre îngroparea Mea. Adevărat zic vouă: Oriunde se va propovădui Evanghelia aceasta, în toată lumea se va spune ce a făcut ea, spre pomenirea ei”.
N-am venit să chem pe cei drepţi, ci pe păcătoşi la pocăinţă (Matei IX, 13).
*
Deci mulţime mare de Iudei au aflat că este acolo şi au venit nu numai pentru Iisus, ci să vadă si pe Lazăr pe care-l înviase din morţi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu