04 aprilie, 2017

42. Trimiterea celor 72 ucenici

Iisus nu este primit în orașele Samariei. – Când s-a apropiat sărbătoarea corturilor, Iisus S-a dus la Ierusalim prin Samaria. Și, intrând într-o cetate samarineană, nu L-au primit, pentru că mergea la Ierusalim. Văzând aceasta ucenicii Săi, Iacov și Ioan, au zis: „Doamne, voiești să zicem să se pogoare foc din cer și să-i mistuiască?” Iar Iisus, întorcându-Se, i-a certat zicându-le: „Nu știți ai cărui duh sânteți? Că Fiul Omului n-a venit să piardă sufletele omenești, ci să le mântuiascâ”. Și s-au dus într-alt sat.
  Iisus trimite înainte pe ucenicii Săi. – Iar după aceasta, Domnul a ales șaptezeci și doi, și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc, unde Însuși avea să vină, și le-a zis: „Iată Eu vă trimit pe voi ca pe niște oi în mijlolcul luipilor; fiți dar înțelepți ca șerpii și nevinovați ca porumbeii.
  Cine vă primește pe voi pe Mine Mă primește, și cine Mă primește pe Mine primește pe Cel ce M-a trimis pe Mine.
  Cine primește prooroc în nume de prooroc plată de prooroc va lua, și cine primește pe un drept în nume de drept răsplata dreptului va lua.
  Și cel ce va da de băut unuia dintre aceștia mici numai un pahar cu apă rece, în nume de ucenic, adevărat grăiesc vouă: nu va pierde plata sa.
  Cel ce vă ascultă pe voi pe Mine Mă ascultă, și cel ce se leapădă de voi se leapădă de Mine; iar cel ce se leapădă de Mine se leapădă de Cel ce M-a trimis pe Mine”.
  Atunci a început Iisus să mustre cetățile în care se făcuseră cele mai multe minuni ale Sale, căci nu s-au pocăit, zicând: „Vai ție Horazine, vai ție Betsaida, că dacă în Tir și în Sidon s-ar fi făcut minunile ce s-au făcut în voi, de mult, în sac și în cenușă, s-ar fi pocăit. Dar zic vouă: Tirului și Sidonului le va fi mai ușor în ziua judecății, decât vouă”.
  Întoarcerea ucenicilor. - Și s-au întors cei șaptezeci (și doi) cu bucurie, zicând: „Doamne, și demonii ni se supun în numele Tău”.
  Și le-a zis: „Am văzut pe satana ca un fulger căzând din cer. Iată v-am dat putere să călcați peste șerpi și peste scorpii și peste toată puterea vrăjmașului, și nimic nu vă va vătăma. Dar nu vă bucurați de aceasta că duhurile vi se pleacă, ci vă bucurați că numele voastre sânt scrise în ceruri”.
  În acest ceas, El S-a bucurat în Duhul Sfânt și a zis: „Te slăvesc pe Tine, Părinte, Doamne al cerului și al pământului, că ai ascuns acestea de cei înțelepți și de cei pricepuți și le-ai descoperit pruncilor. Așa, Părinte, căci așa a fost înaintea Ta, bunăvoința Ta”.
  Iisus cheamă pe toată lumea să-L urmeze. – După aceea a strigat: „Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și eu vă voi odihni pe voi.
  Luați jugul Meu asupra voastră și învățați-vă de la Mine, că sânt blând și smerit cu inima și veți găsi odihnă sufletelor voastre. Căci jugul Meu e bun și povara Mea este ușoară”.
  Supuneți-vă cerbicia voastră sub jug, și să primească sufletul vostru învățătură (Sirah LI,33).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu