04 aprilie, 2017

17. Iisus şi Nicodim



(Ioan Cap. 3, 1-22)
Botezul este de neapărată trebuință. - Și era un om dintre farisei, care se numea Nicodim și care era fruntaș al Iudeilor.
Acesta a venit noaptea la Iisus și i-a zis: „Rabi, știm că de la Dumnezeu ai venit învățător; că nimeni nu poate face aceste minuni pe care le faci Tu, dacă nu este Dumnezeu cu el”
Răspuns-a Iisus și i-a zis: „Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva de sus, nu va putea să vadă împărăția lui Dumnezeu.”.
Iar Nicodim a zis către el: „Cum poate omul să se nască, fiind bătrân? Oare, poate să intre a doua oară în pântecele mamei sale și să se nască?”
Iisus a răspuns: „Adevărat, adevărat zic ție: de nu se va naște cineva din apă și din Duh nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu”.
Credința e de neapărată trebuință. – A răspuns Nicodim și I-a zis: „Cum pot să fie acestea?”
Iisus a răspuns și i-a zis: „Tu ești învățătorul lui Israel și nu cunoști acestea?  Adevărat, adevărat zic ție, că noi ceea ce știm vorbim și ce am văzut mărturisim, dar mărturia noastră nu o primiți.
Dacă v-am spus cele pământești și nu credeți, cum veți crede ce vă voi spune cele cerești?
Și nimeni nu s-a suit la cer, decât Cel ce S-a coborât din cer, Fiul Omului, Care este în cer.
Și după cum Moise a înălțat șarpele în pustie, așa trebuie să Se înalțe Fiul Omului, ca tot cel ce crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică.
Căci Dumnezeu așa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică.
Căci n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca să se mântuiască, prin El, lumea.
Cel ce crede în El nu este judecat, iar cel ce nu crede a și fost judecat, fiindcă nu a crezut în numele Celui Unuia-Nscut, Fiul lui Dumnezeu.
Iar aceasta este judecata, că Lumina a venit în lume și oamenii au iubit întunericul mai mult decât Lumina. Căci faptele lor erau rele.
Că oricine face rele urăște Lumina și nu vine la Lumină, pentru ca faptele lui să nu se vădească. Dar cel care lucreză adevărul vine la Lumină, ca să se arate faptele lui, că în Dumnezeu sânt săvârșite”.
După acestea a venit Iisus la ucenicii Lui în pământul Iudeii și stătea cu ei acolo și boteza.

Cel ce va crede și se va boteza se va mântui; iar cel ce nu va crede se va osândi (Marcu XVI, 16).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu