04 aprilie, 2017

45. Iisus la sărbătoarea Corturilor

Iisus învață în Templu pe față. – Iar la jumătatea praznicului, Iisus S-a suit la templu și învăța.
       Și Iudeii se mirau zicând:  „Cum știe Acesta carte, fără să fi învățat?”
       Atunci le-a răspuns Iisus și a zis: „Învățărtura Mea nu este a Mea, ci a Celui ce M-a trimis.
       Iar în ziua cea din urmă – ziua cea mare a praznicului – Iisus sta între ei și a strigat, zicând: „Dacă însetează cineva, să vină la Mine și să bea, Eu sânt Lumina lumii; cel ce Îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții”.
       Iisus făgăduiește credincioșilor viața veșnică. – Zis-a Iisus Iudeilor: „Cine dintre voi mă vădește de păcat? Dacă spun adevărul, de ce voi nu Mă credeți? Cel care este de la Dumnezeu ascultă cuvintele lui Dumnezeu; de aceea voi nu ascultați, pentru că nu sânteți de la Dumnezeu”.
       Au răspuns Iudeii și I-au zus: „Oare, nu zicem noi bine că Tu ești samarinean și ai demon?”
       A răspuns Iisus: „Eu nu am demon, ci cinstesc pe Tatăl Meu, și voi Mă necinstiți pe Mine. Dar Eu nu caut slava Mea. Este cine să o caute și să judece. Adevărat, adevărat zic vouă: dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac”.
       Iisus Se socotește pe Sine mai presus de Avraam. – Iudeii i-au zis: „Acum am cunoscut că ai demon. Avraam a murit, de asemenea și proorocii: și Tu zici: Dacă cineva va păzi cuvântul meu, nu va gusta moartea în veac. Nu cumva ești Tu mai mare decât Tatăl nostru Avraam, care a murit?
Și au murit și proorocii. Cine Te faci Tu a fi?”
       Iisus a răspuns: „Dacă Mă slăvesc Eu pe Mine însumi, slava Mea nimic nu este. Tatăl Meu este Cel care Mă slăvește, despre Care voi ziceți că este Dumnezeul vostru, și nu L-ați cunoscut, dar Eu Îl știu; și, dacă aș zice că nu-L știu, aș fi mincinos asemenea vouă. Că Îl știu și păzesc cuvântul Lui. Avraam, părintele vostru, a fost bucuros să vadă ziua Mea și a văzut-o și s-a bucurat”.
       Atunci au zis Iudeii către El: „Încă nu ai cincizeci de ani și l-ai văzut pe Avraam?”
       Iisus le-a zis: „Adevărat, adevărat zic vouă: Eu sânt mai înainte de a fi fost Avraam”.
       Deci au luat pietre ca să arunce asupra Lui. Dar Iisus S-a ferit și a ieșit din templu, și trecând prin mijlocul lor, S-a dus.
       Cel ce va păzi cuvântul Meu nu va vedea moartea în veac (Ioan VIII, 51).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu