04 aprilie, 2017

52. Prânzul de la fariseu

Iisus tămăduiește un olog. – Și când a intrat El în casa uneia dintre căpetenile fariseilor, sâmbăta, ca să mănânce pâine, și ei Îl pândeau, iată un om, bolnav de idropică, era înaintea Lui. Și Iisus a zis către învățătorii de lege și către farisei, spunând: „Cuvine-se a vindeca sâmbăta ori nu?”
Ei însă au tăcut. Atunci Iisus, luându-l, l-a vindecat și i-a dat drumul.
Și către farisei a zis: „Care dintre voi, de-i va cădea asinul sau boul în fântână nu-l va scoate îndată în ziua sâmbetei?”
Și ei n-au putut să-i răspundă la aceasta.
Iisus dă pildă de smerenie. - Și, luând seama cum își alegeau la masă cele dintâi locuri, a spus oaspeților o pildă, zicând către ei:
„Când vei fi chemat la cineva la nuntă, nu te așeza în locul cel dintâi, ca nu cumva să fie chemat de el altul mai de cinste decât tine; și venind cel care te-a chemat pe tine și pe el, îți va zice: Dă acestuia locul. Și atunci, cu rușine, te vei duce să te așezi pe locul cel mai de pe urmă.
Ci, când vei fi chemat, mergând, așează-te în lolcul cel din urmă, ca, atunci când va veni acel ce te-a chemat, el să-ți zică: Prietene, mută-te mai sus. Atunci vei avea cinstea în fața tuturor celor care vor ședea împreună cu tine.
Căci, oricine se înalță pe sine se va smeri, iar cel ce se smerește pe sine se va înălța”.
Iisus vorbește de un mare ospăț. – Zis-a Iisus fariseilor pilda aceasta: „Un om oarecare a făcut cină mare și a chemat pe mulți; și a trimis la ceasul cinei pe sluga sa spună celor chemați: Veniți, că iată toate sânt gata.
Și au început toți, câte unul, să-și ceară iertare. Cel dintâi i-a zis: Țarină am cumpărat și am nevoie să ies ca s-o văd; te rog iartă-mă.
Și altul a zis: Cinci perechi de boi am cumpărat și mă duc să-i încerc; te rog iartă-mă.
Al treilea a zis: Femeie mi-am luat și de aceea nu pot veni.
Și, întorcându-se, sluga a spus stăpânului său acestea. Atunci, mâniindu-se, stăpânul casei a zis: Ieși îndată în piețele și ulițele cetății, și pe săraci și pe neputincioși și pe oebi și pe schiopi adu-i aici.
Și a zis sluga: Doamne, s-a făcut precum ai poruncit și tot mai este loc.
Și a zis stăpânul către slugă: Ieși la drumuri și la garduri și silește să intre ca să mi se umple casa; căci zic vouă: Nici unul din bărbații aceia care au fost chemați nu va gusta din cina mea”.
Dumnezeu i-a ales pe cei ce sânt săraci în ochii lumii, ca să fie bogați în credință (Iacov II, 5).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu